2024-02-01

Inflasjon og renteøkninger i 2023 førte til at prisene på byggevarer steg. Det er litt grunn til bekymring på horisonten.

2023 var nok et begivenhetsrikt år for byggevaremarkedet. Vedvarende effekter fra Russlands invasjon av Ukraina og renteøkninger satte sitt preg på byggevareprisene. Ifølge en ny analyse økte med 3,5 prosent for hele året, men med et tosifret prosenttall i enkelte kategorier

De første månedene i 2023 var preget av lav etterspørsel etter byggematerialer grunnet både fallende nybygg og forsiktige husholdninger. På grunn av stigende inflasjon og renteøkninger ble det nødvendig med store prisøkninger i midten av året i mange kategorier. Prisen stabiliserte seg deretter stort sett ut året.

Kategorien «trevare» gikk imidlertid mot den generelle trenden. Her gikk prisene ned i siste del av 2023. Dette forklares med de store overskuddslagrene som ble bygget opp av landets trevareprodusenter i løpet av året og som hadde sitt utspring i pandemien og synkende etterspørsel.

Ved å øke produksjonen kraftig forsøkte trevareprodusentene å parere både etterspørselsøkningen og de flaskehalsene som ble resultatet. I forbindelse med opphevelsen av koronarestriksjonene i begynnelsen av 2022, begynte husholdningene å nedprioritere boligoppussing til fordel for andre typer forbruk som hadde vært begrenset under pandemien.

I løpet av andre halvår satt også den sterke inflasjonen sine spor, som sammen med varslede renteøkninger og frykten for galopperende energipriser dempet etterspørselen ytterligere.

Sannsynlig stabilisering i 2024, men det er grunn til bekymring

Vår vurdering er at byggevareprisene vil fortsette å ligge på et ganske stabilt nivå i 2024, men den store bekymringen, bortsett fra Ukraina-krigen, er uroen rundt Adenbukta og Houthi-angrepene mot internasjonal skipsfart. Mange rederier velger nå, i stedet for den nærmeste ruten til Europa gjennom Suez-kanalen, å velge den mye lengre sørlige ruten rundt Afrika. Vi ser allerede raskt stigende containerpriser med fare for mangel på disse, da de er minst 20 ekstra dager ute på havet. I verste fall vil dette ha innvirkning på byggevareprisene.

Samtidig tror mange at Norge inn i en resesjon som allerede har påvirket boligbyggingen spesielt negativt. Sammen med husholdningenes kraftige reallønnsreduksjon, forventes den totale etterspørselen etter byggevarer å falle. Alt i alt, og til tross for at de fleste prognosene foreløpig er svært usikre, er en forsiktig vurdering at prisøkningene i 2023 trolig ikke vil overstige 2 prosent for hele året.

Prisutviklingen for ulike byggematerialer

Ved hjelp av prisanalysetjenesten BuildFlow Insight følger vi hver dag prisene på fem millioner offentlige byggevarer i Norden. Det må imidlertid presiseres at tallene viser et uvektet gjennomsnitt og dermed ikke er fullt ut sammenlignbare med total omsetning. Nedenfor er en oppsummering av utviklingen under tre overordnede kategorier. Tallet i parentes angir kategoriens NOBB-kode.

Trelast hadde problemer med store lagre, og redusert etterspørsel


Hovedkategorien Trelast (05) omfatter alle byggevarekategorier og byggevarer. Fra januar til desember økte listeprisene med 2,3 prosent på årsbasis. Fallende etterspørsel allerede ved inngangen til året presset prisene ned, for så å bli kompensert for renteøkninger og inflasjonen økte, for så å falle kraftig tilbake på grunn av justeringer for etterspørselen.

Tosifret økning i hovedkategorien Bygg og anlegg


Ser vi på hele 2023, har prisene i hovedkategorien Bygg og anlegg (06) økt med 10,76 % i løpet av året. I denne kategorien finner du populære gjenstander som rør, blokker, sement og mørtel. Prisene var relativt upåvirket i løpet av de to første kvartalene, men de steg prisene kraftig i løpet av september (renteøkning og inflasjon og stabiliserte seg deretter rundt 10 %

Gulv og veggbelegg måtte kompensere for stigende innkjøpspriser


Gulv og veggbelegg (15) fortsatte å bevege seg oppover i 2023 med en prisøkning på 4,4 %. Blant underkategoriene er for eksempel Parkett og Tregulv, Laminatgulv og Bad- og våtromspanel. Hovedkategorien ligger noen prosent over den generelle trenden for byggevarer.

Ta gjerne kontakt med oss hvordan du som byggevareforhandler eller leverandør kan ta del i prisene og prishistorikken vi har i BuildFlow og hjelpe din daglige drift på best mulig måte.

Magnus Svensson

Tilbake

Send oss en melding

Har du spørsmål om våre produkter, tjenester, eller hvordan vi kan bistå deg? Vi er her for å hjelpe deg.

Takk! Meldingen din er sendt.